Pariétale

Museographic installation – Large interactive multi-user table, 2010

Museographic installation – Large interactive multi-user table, 2010

This table was created for Nestploria Center for Digital Interpretation at the Gargas Caves, one of Europe’s primary sites of prehistoric “negative hands”. Based entirely on touch, the intuitive design confronts visitors’ hands with the imprints left by prehistoric man on cave walls 27,000 years ago.

Discover and copy the gesture

Approaching negative prehistoric hands with a tactile device provided an opportunity for a particularly stimulating historical coming together. The table is treated as a “frame” that visitors can slide along a very large image of the cave walls. Doing so, they discover 16 prehistoric imprints in context. When you touch one of them, an interactive window appears: composition and application of color, technique, historical hypotheses, examination of detail with a dynamic magnifying glass. Visitors can also make their own handprint, next to the prehistoric hand. Through touch, visitors are permanently connected to the original prehistoric gesture. The device can be used by 12 people simultaneously.

parietale_8042_600x400

Navigate to scale 1

All images (walls, prehistoric and visitor imprints) are drawn on a 1 to 1 scale. The table’s large dimensions allow visitors to experience the real dimensions of the cave walls. These two directions – tactile exploration and a life size scale – materialize these multimillenia old imprints and allow the almost unthinkable exploration of the cave itself.

parietale_8016_600x400

Digital engineering

Because of its very large size (4.80 x 1.20 m), this apparatus brought together a team of engineers, programmers and technicians gathered by Thierry Fournier in collaboration with the EnsadLab research laboratory from the École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs de Paris (“Sensitive Surfaces” stream).

parietale_8028_600x400

parietale_8066_600x400

Design and realization

Design and Art Direction: Thierry Fournier
Scientific Committee text: Jean Clottes, Christina San Juan Foucher, Pascal Foucher, Yannick Le Guillou, Yoan Rumeau
Engineering, technical management and collaborative design: Jean-Baptiste Droulers
Computer programming and collaborative design: Mathieu Chamagne
Construction: Gregory Chombard
Museum collaboration: Transfaire / Nahali Grenet
Coordination scenic Pauline Mercier
Photographs: Gilles Cohen and Yoan Rumeau
Translations: David Beytelmann and Damien Bright
Project produced by the Community of Communes of Saint-Laurent de Neste edited by Josette Durrieu
Production: Orphaz
In collaboration with the research program DRII (“Sensitive Surfaces” stream) of EnsadLab (National School of Decorative Arts Laboratory)
Student: Marie-Julie Bourgeois, Anahita Hekmat, Tomek Jarolim, Antoine Villeret.